Για όσους δεν γνωρίζουν, το cPanel είναι ένα γραφικό περιβάλλον διαχείρισης το οποίο περιέχει αυτοματοποιημένα εργαλεία που μας βοηθούν να διαχειριστούμε εύκολα τον χώρο του server ο οποίος φιλοξενεί την ιστοσελίδα μας.

Η πρόσβαση στο cPanel του site μας γίνεται μέσω ενός web browser (Mozilla Firefox, Internet Explorer κτλ.). Την διεύθυνση (url), όπως και το username και το password με τα οποία έχουμε πρόσβαση σε αυτό, μας τα δίνει η εταιρία web hosting η οποία φιλοξενεί το site μας. Συνήθως η διεύθυνση είναι κάπως έτσι:
http://το_domain_μας/cpanel (πχ. http://www.wlearn.gr/cpanel), αλλά όχι πάντα. Σε μερικές περιπτώσεις η διεύθυνση είναι ένα μια ip του τύπου 167.23.65.211

Η δημιουργία ενός email account με χρήση του cPanel είναι εξαιρετικά εύκολη διαδικασία. Στην πρώτη σελίδα του cPanel βρίσκουμε και πατάμε το κουμπί Mail Accounts


Στην σελίδα που ανοίγει πληκτρολογούμε το επιθυμητό email και το password του



Η λίστα μετά το σύμβολο @ εμφανίζει τα domains και subdomains που τυχόν έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν. Αν από την λίστα επιλέξουμε το forum.wlearn.gr, τότε θα δημιουργηθεί το mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Ενώ αν επιλέξουμε το wlearn.gr, τότε θα δημιουργηθεί το Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο δείκτης Strength εκτιμάει πόσο δυνατό ή ασθενές είναι το password που πληκτρολογήσαμε απέναντι στην προσπάθεια ενός hacker να το σπάσει.

Το Mailbox Quota είναι το συνολικό μέγεθος σε Mb του inbox του email που δημιουργούμε. Καλό είναι να αφήνουμε την εξορισμού τιμή ως έχει και να μην ασχοληθούμε με αυτό.

Όταν τελειώσουμε την πληκτρολόγηση των παραπάνω στοιχείων, πατάμε το κουμπί Create Account ...και το νέο email είναι έτοιμο προς χρήση. Τόσο απλά.

Τα στοιχεία του mail account (διακομιστές εισερχομένων και εξερχομένων καθώς και το username) μπορούμε να τα δούμε πατώντας το κουμπί More για το email που δημιουργήσαμε και το οποίο βρίσκεται στον παρακάτω πίνακα με τα υπόλοιπα υπάρχοντα email accounts (όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα). Πατώντας το κουμπί More, αναδύεται μια λίστα με δύο (συνήθως επιλογές).



Η επιλογή Configure email client μας οδηγεί σε μια σελίδα (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) στην οποία κάπου στο τέλος της υπάρχουν όλα τα στοιχεία του mail account που χρειάζεται να γνωρίζουμε για να ρυθμίσουμε έναν email client.



Για να αρχίσουμε να στέλνουμε και να λαμβάνουμε emails, θα πρέπει να προσθέσουμε τον λογαριασμό mail που δημιουργήσαμε σε έναν email client. Η ενότητα Προσθήκη ενός λογαριασμού mail περιγράφει λεπτομερώς την διαδικασία προσθήκης ενός email account στον Thunderbird.

Αυτοματοποιημένη διαδικασία προσθήκης ενός mail account

Όπως αναφέρεται στην ενότητα Προσθήκη ενός λογαριασμού email, για να προσθέσουμε ένα email account σε κάποιον mail client, θα πρέπει να ρυθμίσουμε σωστά τους διακομιστές εισερχομένων και εξερχομένων, καθώς επίσης να συμπληρώσουμε το username και το password του account αυτού.

Το cPanel μας παρέχει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε αυτόματα έναν mail client παρακάμπτοντας την χειροκίνητη πληκτρολόγηση των στοιχείων του νέου email account στις Ρυθμίσεις του mail client. Στην σελίδα email accounts του cPanel υπάρχει ένας πίνακας (ακριβώς κάτω από την φόρμα που δημιουργούμε email accounts) με τους λογαριασμούς email που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν. Πατώντας το κουμπί More για ένα email account, αναδύεται μια λίστα με δύο (συνήθως επιλογές).



Η επιλογή Configure email client μας οδηγεί σε μια σελίδα στην οποία υπάρχει μια λίστα (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) με όλους τους email clients που μπορούν να ρυθμιστούν αυτόματα. Από την λίστα αυτή επιλέγουμε τον επιθυμητό mail client στον οποίον θέλουμε να προσθέσουμε αυτόματα τον λογαριασμό email



Αφού πατήσουμε τον επιθυμητό mail client, μας ζητάει να αποθηκεύσουμε ένα αρχείο .reg (αρχείο μητρώου των windows). Αφού το αποθηκεύσουμε σε κάποιον φάκελο που έχουμε εύκολη πρόσβαση, το εκτελούμε πατώντας διπλό κλικ επάνω σε αυτό το αρχείο. Η εκτέλεση του αρχείου αυτού δημιουργεί μια νέα καταχώριση στο αρχείο μητρώου των windows (registry) η οποία προσθέτει στον επιλεγμένο mail client το νέο email account.
Pin It