Το βίντεο ενός νηπίου κάπου στην Ασία που κάνει ανήσυχο ύπνο, κινώντας τα χέρια του σαν να «σκρολάρει» σε μια αόρατη οθόνη τάμπλετ και κλαίγοντας, έχει κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας τύψεις στους γονείς όλου του κόσμου που κάποια στιγμή έχουν ενδώσει την κούραση και την απελπισία τους και έχουν δώσει στο παιδί τους μια οθόνη για να καθίσει ήσυχο έστω και για λίγο.

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια views και χιλιάδες σχόλια, με τους περισσότερους χρήστες να το χαρακτηρίζουν «τρομακτικό» και «ανησυχητικό». 

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που χρησιμοποιούν συχνά ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνες,  έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, όπως υπερκινητικότητα,  διάσπαση της προσοχής, δυσκολία σύναψης φιλικών σχέσεων, ακόμα και άγχος. 

Πόση ώρα πρέπει τα παιδιά να έχουν το τάμπλετ
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία - η οποία έχει ορίσει τους χρόνους χρήσης μιας συσκευής από ένα βρέφος και ένα νήπιο - τα μωρά τους πρώτους 18 μήνες δεν πρέπει καθόλου να εκτίθεται σε οθόνη (στις οθόνες περιλαμβάνεται και η τηλεόραση).

Από 18 έως 24 μηνών το νήπιο μπορεί να κάνει χρήση οθόνης το πολύ 30 λεπτά την ημέρα, πάντα με επιτήρηση του γονιού και παρακολουθώντας συγκεκριμένα προγράμματα.

Από τα 2 έως τα 5 του χρόνια, το νήπιο μπορεί να απασχοληθεί σε μία οθόνη έως μία ώρα, και μετά τα 5 έτη ο χρόνος μπροστά σε μία οθόνη αυξάνεται σε μιάμιση ώρα την ημέρα και από δύο ώρες το Σάββατο και την Κυριακή.

Πηγή: skai.gr
Pin It