Στο video του άρθρου μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία εγκατάστασης του WOT add-on καθώς επίσης και την χρήση του.

Οι ιοί και τα spywares δεν είναι οι μόνες απειλές που μπορεί να συναντήσετε κατά την πλοήγηση σας στο Internet - άλλωστε για την συντριπτική πλειοψηφία των απειλών αυτών σας προειδοποιούν τα antivirus και τα antispywares που έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας.

Άλλες απειλές που δεν τις "πιάνει" κανένα antivirus ή άλλου είδους πρόγραμμα προστασίας και που μπορεί να συναντήσετε κατά την πλοήγηση σας είναι οι ηλεκτρονικές απάτες και οι ιστοσελίδες με αναξιόπιστο περιεχόμενο η χρήση των οποίων και η εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξετε σε αυτές μπορεί να επιφέρει, στην πιο ακίνδυνη περίπτωση, την μη έγκυρη ενημέρωση σας για ένα θέμα που ψάχνεται και στην χειρότερη περίπτωση την απώλεια χρημάτων από την πιστωτική σας κάρτα κάνοντας τα "ψώνια" σας από ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα. Τέτοιου είδους απειλές μπορούν να εντοπιστούν και να ανιχνευτούν μόνο από την εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα τους.

Προσθέστε το WOT στον browser σας για να προστατευτείτε από απειλές τέτοιου είδους

Το WOT (Web Of Trust) είναι ένα σύστημα αξιολόγησης ιστοσελίδων το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο οι οποίοι, εκτός από το γεγονός ότι απολαμβάνουν επιπλέον προστασία όταν σερφάρουν στο Internet έχοντας εγκαταστήσει το WOT, αξιολογούν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται κατά την καθημερινή τους πλοήγηση ως αξιόπιστες, λιγότερο αξιόπιστες ή καθόλου αξιόπιστες. Με την εγκατάσταση και χρήση του WOT στον browser σας, όχι μόνο θα βλέπετε την αξιολόγηση ενός link πριν το ανοίξετε, αλλά επιπλέον θα μπορείτε να κάνετε την δική σας θετική ή αρνητική αξιολόγηση για μια ιστοσελίδα που επισκεφτήκατε, συμμετέχοντας έτσι στην διαμόρφωση του επιπέδου της αξιοπιστίας της ιστοσελίδας αυτής. Δείτε το video.

Πως δουλεύει

Το WOT είναι ένα add-on (πρόσθετο) συμβατό με τους διασημότερους browsers (Firefox, Chrome, Internet Explorer, Opera και Safari). Αφού κατεβάσετε και εγκαταστήσετε το add-on στον browser σας (δείτε το video[0:28]), το WOT εμφανίζει δίπλα από τους συνδέσμους (links) στις διασημότερες μηχανές αναζήτησης (όπως Google και Bing), στα κοινωνικά δίκτυα (όπως Facebook, Twitter, Google+ κτλ.) αλλά και σε πολλές άλλες διάσημες ιστοσελίδες, χρωματιστές σημάνσεις που σας δείχνουν το επίπεδο αξιοπιστίας των ιστοσελίδων που οδηγούν αυτά τα links. Το επίπεδο αξιοπιστίας διαμορφώνεται από τις αξιολογήσεις των χρηστών του WOT, όπως είπαμε. Έτσι βλέπετε το επίπεδο αξιοπιστίας της ιστοσελίδας που θέλετε να ανοίξετε πριν καν την ανοίξετε. Δείτε το video[1:11].

Στην παρακάτω εικόνα εμφανίζονται οι χρωμματιστές συμάνσεις του WOT μαζί με την σημασία τους


Προσέξτε τα εικονίδια του WOT δεξιά από κάθε link στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης στο Google.


Προσέξτε τα εικονίδια του WOT δεξιά από κάθε link στα twits στο Twitter


Αξιολογήστε ιστοσελίδες

Αν θέλετε μπορείτε και εσείς να συμβάλετε στην αξιολόγηση των ιστοσελίδων που πλοηγήστε, μοιράζοντας την δική σας θετική ή αρνητική εμπειρία βοηθώντας έτσι άλλους χρήστες να εμπιστευτούν χωρίς φόβο ή να αποφύγουν μια ιστοσελίδα.

Η αξιολόγηση είναι μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία. Μετά την εγκατάσταση του WOT, εμφανίζεται στο περιβάλλον του browser σας ένα κουμπί με την σήμανση αξιολόγησης του WOT για την ιστοσελίδα που βλέπετε (δείτε την παρακάτω εικόνα). Το κουμπί αυτό έχει δύο ρόλους: 1) σας ενημερώνει για το επίπεδο αξιοπιστίας της σελίδας που βλέπετε και 2) πατώντας το κουμπί αυτό μπορείτε να αξιολογήσετε την ιστοσελίδα αυτή. Πατώντας το κουμπί του WOT εμφανίζεται ένα πλαίσιο στο οποίο υπάρχουν τέσσερεις μπάρες που αντιστοιχούν στα επίπεδα αξιοπιστίας σε τέσσερεις βασικούς τομείς που αφορούν το περιεχόμενο και την λειτουργία μιας ιστοσελίδας: αξιοπιστία περιεχομένου (trustworthiness), αξιοπιστία προμηθευτή/πωλητή για περιπτώσεις eshops (vendor reliability), ιδιωτικότητα των δεδομένων που πληκτρολογείτε στην ιστοσελίδα (privacy) και καταλληλότητα του περιεχομένου του site για παιδιά.

Μπορείτε να αξιολογήσετε μια ιστοσελίδα σε όσες κατηγορίες επιθυμείτε τοποθετώντας τον δείκτη του ποντικιού σας στο σημείο της μπάρας που αντιπροσωπεύει το επίπεδο που θέλετε να βαθμολογήσετε (το σκούρο κόκκινο χρώμα στα αριστερά της μπάρας αντιπροσωπεύει την χειρότερη αξιολόγηση, ενώ το σκούρο πράσινο στα δεξιά της μπάρας αντιπροσωπεύει την άριστη αξιολόγηση). Έτσι, για παράδειγμα, αν για κακή σας τύχη πέσατε επάνω σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο προσπαθήσατε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν σας ήρθε ποτέ, ξαναμπείτε στην ιστοσελίδα αυτή και αξιολογήστε την αρνητικά ενημερώνοντας έτσι τους εκατομμύρια χρήστες του WOT για την ύπαρξη απάτης. Δείτε το video[2:07].


Περισσότερες πληροφορίες για την σελίδα

Κάθε ιστοσελίδα που αξιολογείται έστω και μία φορά από έναν χρήστη έχει την δική της καρτέλα αξιολόγησης (scorecard). Το scorecard μιας ιστοσελίδας είναι ουσιαστικά μια σελίδα η οποία περιέχει περισσότερες πληροφορίες για την φήμη της ιστοσελίδας αυτής καθώς και σχόλια χρηστών. Μπορείτε και εσείς σαν χρήστης του WOT να αναρτήσετε σχόλιο στο scorecard μιας ιστοσελίδας αφού πρώτα γραφτείτε (sign up) στην σελίδα του WOT (προσοχή: η αξιολόγηση ΔΕΝ απαιτεί login. Μόνο η ανάρτηση σχολίων απαιτεί login). Για να ανοίξετε το scorecard της ιστοσελίδας που βλέπετε, πατήστε στο κουμπί με το εικονίδιο αξιολόγησης του WOT που βρίσκεται στον browser σας και μέσα στο πλαίσιο που εμφανίζεται πατήστε τον σύνδεσμο View scorecard for rating details. Δείτε το video[2:58]

Μήνυμα ειδοποίησης του WOT

Αν ανοίξετε μια ιστοσελίδα που έχει κακή αξιολόγηση από τους χρήστες του WOT, τότε το WOT εμφανίζει ένα πλαίσιο στο οποίο σας προειδοποιεί για την κακή φήμη της ιστοσελίδας αυτής και σας ρωτάει αν θέλετε να συνεχίσετε να ανοίξετε την ιστοσελίδα ή να πάτε πίσω στην προηγούμενη σελίδα. Αν κατά την γνώμη σας η ιστοσελίδα αυτή δεν περιέχει κάτι επικίνδυνο μπορείτε να την αξιολογήσετε θετικά για να μην ξανά εμφανιστεί το προειδοποιητικό μήνυμα του WOT για την ιστοσελίδα αυτή.

Ρυθμίσεις του WOT add-on

Για να μπείτε στις ρυθμίσεις του WOT add-on πατήστε το εικονίδιο του WOT που βρίσκεται στην μπάρα του browser σας και έπειτα πατήστε το link Settings που εμφανίζεται στην επάνω δεξιά πλευρά του πλαισίου. Στο παράθυρο που ανοίγει θα δείτε 6 tabs για τα οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω. Για να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές κάνατε στις ρυθμίσεις του add-on πρέπει να πατήστε το κουμπί Apply settings που βρίσκεται στο τέλος κάθε tab. Δείτε το video[4:01].

Guide
Στο tab αυτό θα βρείτε συνοπτικές οδηγίες με screenshots για την χρήση του add-on

Ratings
Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ποιες από τις τρεις κατηγορίες αξιολόγησης (vendor reliability, privacy, child safety) θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να:
1. λαμβάνετε ειδοποιήσεις κατά την πλοήγηση σας,
2. βλέπετε τις αξιολογήσεις στο rating window που εμφανίζετε όταν πατάτε το εικονίδιο του WOT και
3. για να καταχωρείτε την δική σας αξιολόγηση

Warnings
Ορίστε τις περιπτώσεις αξιολόγησης για μια ιστοσελίδα που επιθυμείτε να σας ειδοποιεί το WOT. Υπάρχουν 5 διαθέσιμες επιλογές:
None – να μην σας ειδοποιεί ποτέ
Moderate – να σας ειδοποιεί μόνο όταν η αξιολόγηση της σελίδας είναι Very poor ή Poor σε οποιαδήποτε κατηγορία αξιολόγησης
Normal - να σας ειδοποιεί μόνο όταν η αξιολόγηση της σελίδας είναι Very poor ή Poor ή Unsatisfactory σε οποιαδήποτε κατηγορία αξιολόγησης
Very effective - να σας ειδοποιεί όταν η αξιολόγηση της σελίδας είναι Very poor ή Poor ή Unsatisfactory ή Good σε οποιαδήποτε κατηγορία αξιολόγησης
Custom – Στο δεξιό πλαίσιο μπορείτε να ορίσετε πότε να σας ειδοποιεί το WOT για κάθε μια κατηγορία αξιολόγησης (δείτε το video)

Searching
Στο tab αυτό μπορείτε να ορίσετε σε ποιες από τις διαθέσιμες ιστοσελίδες επιθυμείτε να εμφανίζονται τα εικονίδια αξιολόγησης δίπλα από τα links, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις αυτά θα εμφανίζονται.

Popup
Εξορισμού όταν εστιάζετε με τον δείκτη του ποντικιού σας επάνω σε ένα εικονίδιο αξιολόγησης μέσα σε μια σελίδα, αναδύεται ένα πλαίσιο με τις αξιολογήσεις που έχετε ορίσει να εμφανίζονται. Στο tab αυτό μπορείτε να απενεργοποιήσετε την λειτουργία αυτή.

Advanced
Στο tab αυτό θα βρείτε ρυθμίσεις όπως:
- αυτόματη σύνδεση στον λογαριασμό σας στο WOT για να χρησιμοποιείτε λειτουργίες που απαιτούν login όπως η ανάρτηση σχολίου στο scorecard μιας ιστοσελίδας
- απενεργοποίηση του add-on όταν πλοηγήστε incognito (private browsing)
- ενεργοποίηση της λειτουργίας για τυφλούς
- προσθήκη ιστοσελίδων που θα εξαιρούνται από την λειτουργία του add-on.

Video:

Pin It