Server ImageΓια να προσπελάσουμε και να δούμε τα περιεχόμενα μιας ιστοσελίδας, χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή εξοπλισμένο με έναν Web browser και μια σύνδεση στο Internet. Για να δημοσιεύσουμε όμως την δική μας σελίδα στο Web ώστε να την βλέπουν όλοι χρειαζόμαστε έναν Web Server. Οι Web Servers είναι υπολογιστές εξοπλισμένοι με ειδικό λογισμικό αλλά και υλικό ώστε να δέχονται πολλές αιτήσεις ταυτόχρονα (κυρίως για προσπέλαση HTML σελίδων, αλλά όχι μόνο) αλλά και να τις εξυπηρετούν το ίδιο γρήγορα και αξιόπιστα. Ένας Web Server (συνήθως) είναι συνδεμένος στο Web 24 ώρες το 24ωρο περιμένοντας έναν Web browser ενός υπολογιστή (Web client) που είναι συνδεμένος στο Web, να προσπελάσει μια HTML σελίδα από αυτόν (τον Server). Ο browser του Web client συνδέεται με τον Server ο οποίος αποδέχεται την σύνδεση, στέλνει τα περιεχόμενα της σελίδας (δηλαδή τον HTML κώδικα) στον Web Client και έπειτα κλείνει την σύνδεση. Από κει και μετά αναλαμβάνει δουλειά ο browser ο οποίος διαβάζει το περιεχόμενο του HTML αρχείου και εμφανίζει την σελίδα στην οθόνη του Web client.

Η αγορά ενός Server μαζί με το κόστος μόνιμης και υψηλής ταχύτητας σύνδεσης στο Web κοστίζει αρκετά ώστε να είναι προσιτό όπως είναι ένα απλό PC μαζί με μια απλή σύνδεση στο Internet. Έτσι συνήθως νοικιάζουμε αποθηκευτικό χώρο σε Server εταιριών οι οποίες προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο και μια γκάμα υπηρεσιών του Internet ώστε να έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την διαχείριση και την συντήρηση του site μας. Υπάρχουν πολλές τέτοιες εταιρίες οι οποίες παρέχουν φιλοξενία ιστοσελίδων (Web Hosting) οι περισσότερες από τις οποίες δεν λειτουργούν σε φυσικό χώρο (δηλαδή δεν έχουν κάποιο γραφείο σε κάποιο κτίριο) αλλά λειτουργούν στον χώρο του Web (δηλαδή έχουν μια ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν και το κόστος των υπηρεσιών αυτών και μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους με κάποιο email ή τηλέφωνο).

Μπορούμε εύκολα να βρούμε εταιρίες που παρέχουν Web Hosting, γράφοντας σε μια μηχανή αναζήτησης (όπως είναι το Google), τις λέξεις: Web Hosting. Το αποτέλεσμα τις αναζήτησης θα είναι δεκάδες σελίδες από Web Sites τέτοιων εταιριών, μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές.
Pin It