Blog ImageBlogs, blogs, blogs και ξανα blogs, blogs, blogs. Έχει γεμίσει το Internet από προσωπικές ιστορίες, σχολιασμούς, αστεία και όλα αυτά γραμμένα σε blogs. Blogs για την οικολογία και τους οικολόγους, blogs για την πολιτική, blogs για τις ερωτικές σχέσεις, blogs του Γιάννη, της Λυδίας, του Λεωνίδα. Υπάρχουν χιλιάδες blogs στο Internet η θεματολογία των οποίων είναι πραγματικά τεράστια. Τι ακριβώς είναι όμως τα blogs; Για πάμε να δούμε...

Ένα blog είναι ένα website όπου ο ιδιοκτήτης του (o blogger δηλαδή), με την χρήση ενός εξειδικευμένου λογισμικού και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με την δημιουργία ιστοσελίδων, μπορεί να προσθέσει κείμενα με ή χωρίς κάποια συγκεκριμένη θεματολογία. Ένα τυπικό blog έχει μια κεντρική σελίδα και τίποτε άλλο. Στην κεντρική σελίδα υπάρχουν ένα πλήθος από καταχωρήσεις του blogger κάθε μια από τις οποίες περιέχει τον τίτλο του άρθρου και έπειτα ακολουθεί το κείμενο του άρθρου. Σε πολλά blogs αντί να εμφανίζεται το κείμενο του άρθρου στην πρώτη σελίδα, υπάρχει ένα link προς ολόκληρο το κείμενο. Όποτε ο blogger κάνει μια καινούργια καταχώρηση, τότε αυτή εμφανίζετε στην κορυφή της λίστας του blog με τις παλαιότερες καταχωρήσεις να ακολουθούν. Υπάρχουν αρκετά blogs που έχουν μια στήλη αριστερά ή δεξία της σελίδας όπου ο blogger μπορεί να τοποθετήσει links προς συγκεκριμένα κείμενα του ίδιου του blog ή προς άλλες ιστοσελίδες ή άλλα blogs.

sgial blog

Η δυνατότητα των επισκεπτών να γράφουν τα σχόλια και τις απόψεις τους για τα δημοσιευμένα κείμενα είναι μια από τις σημαντικές λειτουργίες των blogs, καθιστώντας τα έτσι ένα από τα διασημότερα μέσα επικοινωνίας αλλά και σχολιασμού της επικαιρότητας και όχι μόνο. Μάλιστα έχουν πάρει τέτοια έκταση παγκοσμίως που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται αρκετά συχνά στις τηλεοπτικές ειδήσεις. Για παράδειγμα ο δημοσιογράφος, αναλύοντας ένα θέμα, αναφέρετε σε σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε σε κάποιο blog, παρουσιάζοντας έτσι την γνώμη και τις απόψεις των πολιτών για το θέμα αυτό.

Όσο αφορά την θεματολογία του περιεχομένου των blogs στο σύνολο τους, είναι κυριολεκτικά τεράστια. Μπορεί κανείς να διαβάσει και να σχολιάσει θέματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τα παιχνίδια του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, την τεχνική που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος Τάδε, σχετικά με μια συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, την χθεσινή περιπέτεια του Μιχάλη στο βουνό, το διαζύγιο της Ελένης, την μαγειρική, ... (...νομίζω δεν χρειάζεται να το συνεχίσω) κτλ. κτλ. Θέματα για όλα τα γούστα και όλα τα ενδιαφέροντα και το σημαντικότερο ...όλα είναι στην διάθεση όλων για σχολιασμό. Αρκεί μια αναζήτηση σε μια μηχανή αναζήτησης με την λέξη blog και μια – δύο ή και τρεις λέξεις κλειδιά για το περιεχόμενο του θέματος που σας ενδιαφέρει να αναζητήσετε. Π.χ. "blog Αναπηρία", αν θέλαμε να βρούμε blogs με θέμα την Αναπηρία.

Τα blogs συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι bloggers διαβάζουν τα blogs άλλων, παραπέμπουν σε αυτά και δημοσιεύουν σχόλια στα blogs άλλων συγγραφέων. Εξαιτίας αυτής της στενής επαφής και διασύνδεσης μεταξύ τους τα blogs έχουν αναπτύξει το δικό τους πολιτισμό. Τον πολιτισμό των blogs.

Δημιουργήστε το δικό σας blog

Η δημιουργία blog έχει γίνει πλέον εύκολη υπόθεση, αφού υπάρχουν εργαλεία βασισμένα στην τεχνολογία του Web (Web-based tools) τα οποία κάνουν την δημιουργία αλλά και την μετέπειτα διαχείριση παιχνιδάκι. Οι κυριότερες σελίδες που προσφέρουν τα εργαλεία αυτά είναι οι παρακάτω:
https://www.blogger.com
http://www.multiblogs.gr
http://www.wordpress.com
http://www.xanga.com
http://www.sixapart.com/typepad
http://www.livejournal.com
...αλλά και πολλές άλλες ιστοσελίδες όπου πρέπει κάποιος να κάνει εγγραφή (να αποκτήσει δηλαδή username και password) για να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του blog και να δημοσιεύσει σε αυτό τα κείμενά του.

Η δημιουργία απλών blogs είναι συνήθως δωρεάν. Χρειάζεται απλά να γραφτούμε σε ένα από αυτά τα site δίνοντας μερικά στοιχεία για τον εαυτό μας, όπως email, διεύθυνση, κ.ο.κ. Έπειτα επιλέγουμε την εμφάνιση που θέλουμε να έχει το blog και έτσι πολύ απλά και άκοπα μπορούμε να αποκτήσουμε το δικό μας blog. Όποτε θέλουμε να διαχειριστούμε το blog μας απλά μπαίνουμε με το username και το password μας στην ιστοσελίδα όπου το δημιουργήσαμε. Εκεί θα δούμε διάφορα κουμπιά ή επιλογές τοποθετημένες σε μενού για την διαχείριση του blog, επιλογές όπως post, new entry, edit, publish.

Με τις επιλογές post ή new entry ο blogger έχει την δυνατότητα να προσθέσει ένα νέο κείμενο στο blog του. Κάθε φορά που πατάει την επιλογή αυτή, εμφανίζεται μια σελίδα με δύο πεδία κειμένου όπου στο πρώτο γράφει το θέμα του κειμένου και στο δεύτερο ολόκληρο το κείμενο. Χαμηλότερα υπάρχει ένα κουμπάκι, συνήθως με κείμενο post ή submit, όπου το πατάει για να καταχωρηθεί το νέο κείμενο. Συνήθως τα νέα κείμενα δεν δημοσιεύονται αμέσως στο blog, δηλαδή δεν μπορούν να τα δουν οι επισκέπτες. Για να γίνει αυτό πρέπει ο blogger να πατήσει επιπλέον την επιλογή publish.

Με την επιλογή edit ο blogger μπορεί να επεξεργαστεί παλαιότερα κείμενα.

Ενώ με την επιλογή publish, αφού είναι ικανοποιημένος με τα κείμενα που πρόσθεσε ή επεξεργάστηκε, μπορεί να δημοσιεύσει στην κεντρική σελίδα του blog του τις αλλαγές που έχει κάνει ώστε να γίνουν διαθέσιμες στους επισκέπτες.

Όλες οι ιστοσελίδες που προσφέρουν εργαλεία για blogs έχουν περίπου την φιλοσοφία που περιγράψαμε παραπάνω. Με μια περιήγηση σε αυτά, ο blogger μπορεί να βρει διάφορες επιπλέον δυνατότητες, όπως δυνατότητα επιλογής της εμφάνισης των νέων κειμένων, δυνατότητα τοποθέτησης πλάγιας μπάρας με συνδέσμους, δυνατότητα οργάνωσης των κειμένων σε θεματικές ενότητες, δυνατότητα αναζήτησης κτλ. Τα blogs φιλοξενούνται είτε στις ιστοσελίδες αυτές είτε σε άλλους servers της επιλογής του blogger. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα www.blogger.com εκτός από τα εργαλεία για την δημιουργία blog, προσφέρει επίσης και την δυνατότητα φιλοξενίας των blogs στους δικούς τους servers με την μορφή http://myblog.blogspot.com, όπου myblog το όνομα επιλέγει ο blogger. Άλλοι bloggers επιλέγουν να δημοσιεύουν το blog τους στον server στον οποίον νοικιάζουν αποθηκευτικό χώρο για web hosting.

Μερικά blogs Ελλήνων blogger

http://sgial.wordpress.com
http://streetpanthers.blogspot.com
http://iparemvasi.wordpress.com
http://efxinoslogos.wordpress.com

Όροι σχετικά με τα blogs:

Blog: ο όρος blog είναι σύντμηση του web log (WeBLOG). Η ελληνική λέξη για το blog είναι το Ιστολόγιο το οποίο όμως σπανίως χρησιμοποιείτε από τους Έλληνες bloggers, κρατώντας τον αγγλικό όρο.
Bloggers: οι bloggers συντηρούν και ενημερώνουν τα blogs. Οι κατέχοντες των blogs
Blogging: η διαδικασία ενημέρωσης των blogs
Blogging software: το εξειδικευμένο λογισμικό που χρησιμοποιούν οι bloggers για να συντηρούν και να ενημερώνουν τα blogs
Blogosphere: είναι ο περιληπτικός όρος που περιλαμβάνει όλα τα blogs του Internet ως κοινότητα ή ως κοινωνικό δίκτυο.
Pin It