Γενικά για την HTML

Η HTML είναι η γλώσσα με την οποία κατασκευάζουμε ιστοσελίδες. Τα αρχικά HTML σημαίνουν HyperText Markup Language. Οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε στο Internet δεν είναι τίποτε άλλο παρά αρχεία τα οποία περιέχουν κώδικα γραμμένο στην γλώσσα HTML. Οι browsers (όπως οι Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer και αρκετοί άλλοι) διαβάζουν τα αρχεία αυτά και εμφανίζουν το αποτέλεσμα του κώδικα HTML στην οθόνη μας.

Για να πάρετε μια γεύση από HTML κώδικα δεν έχετε παρά να κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι σας επάνω σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της σελίδας (όχι επάνω σε εικόνα ή σύνδεσμο) και να επιλέξετε από το μενού που θα εμφανιστεί την επιλογή View page source ή View source ή Προβολή προέλευσης(στην ελληνική έκδοση του Internet Explorer). Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στο οποίο θα δείτε τον HTML κώδικα που κρύβεται πίσω από την σελίδα.
Η τελευταία έκδοση της γλώσσας HTML είναι η HTML5. Αν γνωρίζετε HTML μπορείτε να διαβάσετε τις ενότητες των Μαθημάτων HTML5

Κώδικας HTML και Προγράμματα Επεξεργασίας Ιστοσελίδων

Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, από τις πρώτες μάλιστα ενότητες, η γραφή του HTML κώδικα είναι αρκετά χρονοβόρο εγχείρημα ακόμα και όταν πρόκειται για πολύ απλές ιστοσελίδες.

Για την δημιουργία αλλά και την εύκολη διαχείριση των ιστοσελίδων μας επιβάλλεται η χρήση ενός WYSIWYG (What You See Is What You Get) Προγράμματος Επεξεργασίας Ιστοσελίδων. Μερικά τέτοια προγράμματα είναι το Dreamweaver της Adobe ή το CoffeeCup HTML Editor της CoffeCup Softwares. Υπάρχουν πληθώρα τέτοιων προγραμμάτων στο Internet από όπου μπορείτε να κατεβάσετε την δοκιμαστική τους έκδοση (trial version) από τις ιστοσελίδες των εταιριών που τα κατασκευάζουν ώστε να καταλήξετε να αγοράσετε την ολοκληρωμένη έκδοση του πακέτου που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Αρκετοί είναι οι σχεδιαστές Ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν περισσότερα από ένα τέτοια προγράμματα αξιοποιώντας έτσι τα πλεονεκτήματα του καθενός από αυτά.

Με την βοήθεια των προγραμμάτων αυτών μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα εισάγοντας μορφοποιημένο κείμενο, λίστες, πίνακες, εικόνες, αρχεία flash και ότι άλλο μπορεί μια ιστοσελίδα να περιέχει, απλά και μόνο με την χρήση του μενού και των εργαλειών που παρέχουν τα προγράμματα αυτά.

Τώρα βέβαια θα ρωτήσετε, γιατί να μάθει κάποιος την γλώσσα HTML αφού υπάρχουν προγράμματα που τα κάνουν όλα αυτόματα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και με την χρήση WYSIWYG editor θα χρειάζεται αρκετές φορές να προβείτε σε αλλαγές στον πηγαίο κώδικα λόγω αδυναμίας του προγράμματος να προσαρμόσει ένα στοιχείο που εισάγετε στην σελίδα σας έτσι ακριβώς όπως εσείς θέλετε να εμφανίζεται. Η HTML περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό "οδηγιών" (ετικετών) και η κάθε μια από αυτές περιλαμβάνει έναν αριθμό από ιδιότητες που αλλάζουν την συμπεριφορά των "οδηγιών" αυτών στην σελίδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόγραμμα επεξεργασίας ιστοσελίδων που να περιλαμβάνει αυτοματοποιημένες όλες τις δυνατές λειτουργίες της HTML.

Ο Κώδικας HTML

Μέσα στις ενότητες των μαθημάτων HTML θα συναντήσετε πολλές φορές ένα πλαίσιο στο οποίο είναι γραμμένο το παράδειγμα του κώδικα HTML στο οποίο αναφέρεται η θεωρία. Το πλαίσιο είναι κάπως έτσι:
Τίτλος παραδείγματος
<table border="1">
<tr>
<td>γραμμή 1, στήλη 1</td>
<td>γραμμή 1, στήλη 2</td>
</tr>

<tr>
<td>γραμμή 2, στήλη 1</td>
<td>γραμμή 2, στήλη 2</td>
</tr>
</table>
περισσότερα για το παράδειγμα

Ο κώδικας που βρίσκεται μέσα στα πλαίσια αυτά, δεν αποτελεί τον κώδικα μιας ολοκληρωμένης ιστοσελίδας, αλλά ένα μέρος του κώδικα μιας ολοκληρωμένης ιστοσελίδας. Από τις πρώτες ενότητες θα μάθετε τη σύνταξη του κώδικα (δηλαδή πως αρχίζει και πως τελειώνει ένας HTML κώδικας) που έχει μια ιστοσελίδα

Η εφαρμογή 'Δοκίμασε το'


Το Δοκίμασε το είναι μια απλή εφαρμογή στην οποία μπορείτε να γράψετε HTML κώδικα σε ένα πεδίο κειμένου και αφού πατήσετε το κουμπί να δείτε το αποτέλεσμα του κώδικα αυτού. Στις σελίδες των Μαθημάτων θα δείτε αρκετές φορές τον σύνδεσμο (link) Δοκίμασε το (τις περισσότερες φορές βρίσκεται κάτω απο τα παραδείγματα) όπου πατώντας τον μπορείτε να μεταβαίνετε στην εφαρμογή και να δοκιμάζετε στην πράξη τις γνώσεις που μαθαίνετε στην Θεωρία.
Pin It