5g on phone bar
Ενώ τα δίκτυα 5G εδώ και πολύ λίγο καιρό αποτελούν πραγματικότητα και για την Ελλάδα, ο τομέας της τεχνολογίας επενδύει ήδη στην ανάπτυξη του 6G στον τομέα των ασύρματων τεχνολογιών. Σημαντικό προβάδισμα ερευνητικά έχει η κινεζική Ακαδημία Πληροφοριών και τεχνολογίας όπως ακριβώς έκανε με τα δίκτυα 5G, στοχεύοντας να επενδύσει έρευνα και χρήματα στην ανάπτυξη των δικτύων της επόμενης γενιάς.

Το προβάδισμα της Κίνας

Η Κίνα φαίνεται να πρωτοπορεί στον τομέα των επικοινωνιών μέσω των δικτύων 5G. Αυτή τη στιγμή πάνω από 700.000 σταθμοί μετάδοσης έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιείται μαζική κατασκευή υποδομών για δίκτυα 5G, όμως οι φιλοδοξίες δεν σταματούν εκεί, καθώς στην Κίνα στόχος είναι τα δίκτυα 6G να αναπτυχθούν και να είναι λειτουργικά έως το 2029.

Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας ομάδας κινέζων ερευνητών για την ανάπτυξη του δίκτυο 6G στην ασιατική χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα δίκτυα 6G θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις επιδόσεις των δικτύων 5G κατά 10 έως 100 φορές. Πιο συγκεκριμένα, οι ταχύτητες μετάδοσης των δεδομένων εκτιμάται πώς θα κυμαίνονται από 100 Gbps έως 1Tbps.

Με τα δίκτυα 6G η εμπειρία του διαδικτύου θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή και συναρπαστική σε τομείς όπως είναι οι επιχειρήσεις, η ζωντανή μετάδοση περιεχομένου για ταινίες και σειρές, η αποθήκευση μεγάλων αρχείων μέσω cloud, τα διαδραστικά παιχνίδια καζίνο και απαιτητικές εφαρμογές, η επεξεργασία βίντεο κλπ, με τις εφαρμογές για κινητά και φορητές συσκευές να εκμεταλλεύονται τη νέα αυτή τεχνολογία.


Ο ανταγωνισμός των αμερικανικών επιχειρήσεων

Παράλληλα, στις ΗΠΑ αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες έχουν συσταθεί με σκοπό την ανάπτυξη των επόμενης γενιάς δικτύων ασύρματης επικοινωνίας. Ένα είναι σίγουρο, οι Αμερικάνοι δεν θα αφήσουν τους Κινέζους να ξεφύγουν σε αυτόν τον άτυπο «ψυχρό πόλεμο» ανταγωνισμού στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών.

Δεν μιλάμε μόνο για μία υπόθεση αντιπαλότητας όσον αφορά το κύρος της κάθε πλευράς, αλλά για μία υπόθεση πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ. Η ουσιαστική επιδίωξη των δύο πλευρών σχετίζεται με τον ποιος θα επικρατήσει στις παγκόσμιες αγορές, προωθώντας τα δικά τους συστήματα 5G και 6G, σε μία αγορά που είναι πολύ πλούσια, με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και κέρδους.

Στις ΗΠΑ εταιρείες κολοσσοί όπως η Google και η Apple αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Οι δύο «γίγαντες» στον τομέα της τεχνολογίας δημιούργησαν την "The Next G Allinace"με σκοπό να κυριαρχήσουν μελλοντικά στο τομέα των τεχνολογιών 6G.

Η Apple και η Google, ωστόσο, δεν είναι μονές σε αυτή τη συμμαχία. Υπάρχουν και άλλες κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας όπως είναι η CISCO, η Charter Communications, η Hewlett-Packard, η Intel, η LG και πολλές άλλες ακόμη που ενισχύουν την προσπάθεια. Με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη ΗΠΑ τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατά ανάγκη θετική εξέλιξη για την Κίνα.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δώσει μεγάλη έμφαση στη συγκεκριμένη διαμάχη που τον οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων στην Huawei, την εταιρεία που ηγείται στον τομέα της τεχνολογίας των ασύρματων δικτύων στην Κίνα και παγκοσμίως. Το εάν έχει βάση η κατηγορία για κατασκοπεία μένει να διερευνηθεί, όμως είναι γεγονός πως η Huawei αποτελούσε ούτως ή άλλως επικίνδυνη εταιρεία για τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Αναμένεται να δούμε βέβαια τη στάση του νέου Αμερικανού προέδρου, παρότι και ο ίδιος πιθανότατα θα επιθυμεί να ηγηθεί η χώρα του στον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα. 

Η ευρωπαϊκή προσπάθεια

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου τεχνολογίας Επικοινωνιών στο Queen’s University στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, Δρ. Μιχάλης Ματθαίου, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ερευνητές των δικτύων 6G στην Ευρώπη. Η ομάδα του έχει λάβει χρηματική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη των δικτύων της επόμενης γενιάς. Όπως αναφέρει ο Θεσσαλονικιός ερευνητής, το 2025 ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια, ενώ θα υπάρχουν αντίστοιχα 50 σε 70 δισεκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Στόχος του ίδιου και της ομάδας του είναι να αυξήσουν τις δυνατότητες των ασύρματων δικτύων, κάτι που κατά κύριο λόγο θα γίνει με την αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ματθαίου, τα δίκτυα 6G θα έχουν τη δυνατότητα λήψης 142 ωρών ταινιών μέσω Netflix μέσα σε ένα μόλις δευτερόλεπτο. Ο ίδιος πιστεύει πως η τεχνολογία 6G θα είναι διαθέσιμη για εμπορική χρήση το 2030.

Τι μας επιφυλάσσει η επόμενη δεκαετία

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τα δίκτυα 6G θα αποτελέσουν το πρότυπο των ασύρματων επικοινωνιών την επόμενη δεκαετία. Αναμένεται να αντικαταστήσουν τα δίκτυα 5G με σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες. Πάρα πολλές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Κίνα έχουν δείξει τον ενδιαφέρον τους για έρευνα και εμπορική αξιοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Η αγορά υπόσχεται τεράστια κέρδη για αυτούς που θα καταφέρουν να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Γι’ αυτό ο ανταγωνισμός εντείνεται σε Ευρώπη, σε Ασία και σε Αμερική για το ποιος θα εξασφαλίσει το προβάδισμα.
Pin It