Όλοι όσοι πλοηγούνται στο internet είτε απο το pc τους είτε απο το κινητό ή tablet τους, τουλάχιστον μια φορά χρησιμοποιούν το Google search για να αναζητήσουν περιεχόμενο πληκτρολογώντας απλά τους όρους αναζήτησης. Σε αυτό το how-to παρουσιάζονται συμβουλές και πρακτικές, άγνωστες για τους περισσότερους, για να εκμεταλλευτείτε όλες τις δυνατότητες της μηχανής αναζήτησης Google ώστε να φτάσετε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στο περιεχόμενο που αναζητείτε. Επίσης θα ανακαλύψετε "κρυφές" λειτουργίες του Google Search που ούτε φανταζόσασταν ότι υπάρχουν.


Περιεχόμενα του how-to:
1. Χρήση συμβόλων στους όρους αναζήτησης
2. Ειδοποιήσεις
3. Ασφαλής αναζήτηση για παιδιά
4. Αναζήτηση παρόμοιων websites
5. Αναζητώντας με χρονικό περιορισμό
6. Αναζήτηση σε συγκεκριμένους τύπους αρχείων
7. Ορισμός αγγλικών λέξεων
8. Μαθηματικά στο Google Search
9. Εντοπισμός trackimg number
10. Χρήση του Google Search σαν μετατροπέα
11. Αναζήτηση ώρας σε μια πόλη ή χώρα
12. Αναζήτηση ώρας ανατολής και δύσης σε μια πόλη ή χώρα
13. Αναζήτηση πρόγνωσης του καιρού σε μια πόλη ή χώρα
14. Αναζητώντας τα κορυφαία αξιοθέατα ή αξιοσημείωτα μέρη μιας πόλης ή χώρας
15. Η ώρα του μεγάλου παιδιού.
16. Στρίψτε ένα νόμισμα
17. Γυρίστε τον τροχό
18. Ασκήσεις αναπνοής

1. Χρήση συμβόλων στους όρους αναζήτησης

1.1 Αναζήτηση λέξεων με συγκεκριμένη σειρά με το σύμβολο " (εισαγωγικά)
Εσωκλείοντας τους όρους αναζήτησης μέσα σε εισαγωγικά, αναζητείτε ιστοσελίδες που περιέχουν τις λέξεις ακριβώς με την σειρά που τις πληκτρολογήσατε.

Παράδειγμα 1

Σε αυτό το παράδειγμα το Google Search θα επιστρέψει ιστοσελίδες μέσα στις οποίες βρίσκεται ακριβώς η φράση βραβεία νομπελ λογοτεχνίας και ταυτόχρονα περιέχει και την χρονολογία 1963.


Παράδειγμα 2

Η αναζήτηση αυτή θα επιστρέψει κάθε σελίδα η οποία περιέχει ακριβώς την φράση όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε και ταυτόχρονα περιέχει και την λέξη βιβλίο.
1.2 Αποκλεισμός όρων αναζήτησης με το σύμβολο - (μείον)
Αν θέλετε να αποκλείσετε μια συγκεκριμένη λέξη απο τα αποτελέσματα αναζήτησης, χρησιμοποιήστε το σύμβολο –

Παράδειγμα 1

Η αναζήτηση αυτή επιστρέφει όλες τις ιστοσελίδες που έχουν μέσα κάποιες ή όλες τις λέξεις καφέ, με, θέα και ΔΕΝ περιέχουν την λέξη θάλασσα.


Παράδειγμα 2

Η αναζήτηση επιστρέφει ιστοσελίδες που έχουν μέσα κάποιες ή όλες τις λέξεις βραβείο, νόμπελ, ποίημα και ΔΕΝ περιέχουν την λέξη Ελλάδα.


Παράδειγμα 3

Αυτή η αναζήτηση επιστρέφει κάθε ιστοσελίδα που περιέχει μέσα κάποιες ή όλες τις λέξεις ραντεβού, για, χειρουργείο και ταυτόχρονα ΔΕΝ περιέχει καμία απο τις λέξεις παπανικολάου, αχεπα, παπαγεωργίου.
1.3 Αναζήτηση με το σύμβολο * (αστεράκι)
Η πρακτική αυτή είναι χρήσιμη αν ψάχνετε τους στοίχους κάποιου τραγουδιού και δεν θυμάστε κάποιο μέρος αυτών. Χρησιμοποιώντας το σύμβολο * (αστεράκι) στα σημεία των στοίχων που δεν θυμάστε το Google Search θα προσπαθήσει να βρει περιεχόμενο γεμίζοντας τα κενά.

Παράδειγμα 1
1.4 Αναζήτηση λέξεων μέσα σε ένα συγκεκριμένο website χρησιμοποιώντας την λέξη site και το σύμβολο : (άνω και κάτω τελεία)

Παράδειγμα 1

Η παραπάνω αναζήτηση επιστρέφει όλες τις σελίδες του website wlearn.gr οι οποίες περιέχουν ορισμένες ή όλες τις λέξεις: αλλαγή, κωδικού, στο, facebook.


Παράδειγμα 2

Η παραπάνω αναζήτηση επιστρέφει όλες τις σελίδες του website real.gr οι οποίες περιέχουν ορισμένες ή όλες τις λέξεις: επίθεση, στον, πορτοσάλτε.


Παράδειγμα 3

Η παραπάνω αναζήτηση επιστρέφει όλες τις σελίδες του website parallaximag.gr οι οποίες περιέχουν ακριβώς την φράση βόλτα στον χορτιάτη.
1.5 Αναζήτηση λέξεων μόνο στους τίτλους των ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας την λέξη allintitle και το σύμβολο : (άνω και κάτω τελεία)
Οι τίτλοι των ιστοσελίδων συνήθως περιέχουν έναν περιγραφικό τίτλο που αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο της. Η μηχανή αναζήτησης Google μας επιτρέπει να αναζητούμε λέξεις μόνο μέσα στους τίτλους των ιστοσελίδων.

Παράδειγμα 1

Η αναζήτηση αυτή επιστρέφει όλες τις σελίδες που περιέχουν στον τίτλο τους μερικές ή όλες τις λέξεις περίπατος, θεσσαλονίκη.


Παράδειγμα 2

Στο παράδειγμα αυτό η αναζήτηση θα επιστρέψει κάθε σελίδα η οποία περιέχει στον τίτλο της ακριβώς την φράση μουσείο της ακρόπολης.
1.6 Αναζήτηση λέξεων στους τίτλους των ιστοσελίδων χρησιμοποιώντας το intitle με το σύμβολο : (άνω και κάτω τελεία)
Ενώ στην περίπτωση του allintitle: αναζητούμε λέξεις μόνο μέσα στον τίτλο των ιστοσελίδων, η χρήση του intitle: μας επιτρέπει να αναζητήσουμε λέξεις και μέσα στον τίτλο, αλλά και μέσα στην σελίδα.

Παράδειγμα

Η αναζήτηση αυτή επιστρέφει όλες τις σελίδες που περιέχουν την λέξει εισιτήριο και ταυτόχρονα στον τίτλο τους περιέχουν ορισμένες ή όλες τις λέξεις μουσείο, της, ακρόπολης.
1.7 Αντίστοιχα με το allintitle: και το intitle:, μπορείτε να αναζητήσετε λέξεις μέσα στο URL των ιστοσελίδων με το allinurl: και το inurl:
Το URL μιας ιστοσελίδας είναι η διεύθυνση που εμφανίζεται στην μπάρα διεύθυνσης ενός browser (δείτε την παρακάτω εικόνα).

Τα URLs των περισσότερων ιστοσελίδων περιέχουν έναν περιγραφικό τίτλο χρησιμοποιώντας την παύλα αντί του κενού, όπως στην παραπάνω εικόνα. Συνήθως ακόμη και οι ελληνικές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν αγγλικούς χαρακτήρες.

Παράδειγμα 1

Η αναζήτηση αυτή θα επιστρέψει όλες τις σελίδες οι οποίες περιέχουν ορισμένες ή όλες τις λέξεις change, password, on, facebook μόνο στο URL τους.


Παράδειγμα 2

Η παραπάνω αναζήτηση επιστρέφει όλες τις σελίδες που περιέχουν ορισμένες ή όλες τις λέξεις world, war, 2 και ταυτόχρονα στον τίτλο τους περιέχουν την λέξη greece στο URL τους ή στο κείμενο τους.
1.8 Επίσης, αντίστοιχα με το allintitle: και το intitle, μπορείτε να αναζητήσετε λέξεις μόνο μέσα στο κείμενο των σελίδων με την χρήση του allintext: και του intext:

Παράδειγμα allintext:

Επιστρέφει όλες τις σελίδες οι οποίες περιέχουν μόνο μέσα στο κείμενο τους ορισμένες ή όλες τις λέξεις ιδιότητα, class, της, ccs.


Παράδειγμα intext:

Στην περίπτωση αυτή επιστρέφει όλες εκείνες τις σελίδες οι οποίες περιέχουν στον τίτλος ή στο κείμενο τους την λέξη twitter και ταυτόχρονα περιέχουν στο κείμενό τους ορισμένες ή όλες τις λέξεις δημιουργία, λογαριασμού.

2. Ειδοποιήσεις

Στο Google Search μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε Ειδοποιήσεις τις οποίες θα σας στέλνει στο email σας κάθε φορά που θα εντοπίζει νέο περιεχόμενο στα αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένους όρους αναζήτησης. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε μια Ειδοποίηση.

Βήματα:

1
Ανοίξτε τον browser του PC σας και μεταβείτε στην σελίδα https://www.google.com/alerts
2
Πληκτρολογήστε τους όρους αναζήτησης για τους οποίους επιθυμείτε να δημιουργήσετε την ειδοποίηση.
3
Πατήστε το link Show options για να ορίσετε τις επιλογές της Ειδοποίησης, όπως πόσο συχνά θα σας ειδοποιεί, που να ψάχνει (Ειδήσεις, video, blogs κτλ.), την γλώσσα του περιεχομένου, την χώρα προέλευσης του και τον τρόπο που το Google Search θα σας ειδοποιεί.
4
Τέλος πατήστε το κουμπί Create Alert.

Τώρα κάθε φορά που το Google Search θα εντοπίζει νέο περιεχόμενο στα αποτελέσματα αναζήτησης με τους όρους αναζήτησης που πληκτρολογήσατε, θα σας στέλνει ειδοποίηση.

3. Ασφαλής αναζήτηση για παιδιά

Αν έχετε παιδιά που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή αναζήτηση η οποία φιλτράρει τα αποτελέσματα και αποκλείει περιεχόμενο ακατάλληλο για παιδιά. Για να ενεργοποιήσετε την Ασφαλή αναζήτηση, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.
1
Πατήστε το κουμπί Ρυθμίσεις και από το μενού που αναδύεται πατήστε την επιλογή Ενεργοποίηση Ασφαλούς Αναζήτησης.

4. Αναζήτηση παρόμοιων websites

Με την χρήση του related: μπορείτε να αναζητήσετε άλλα websites που είναι παρόμοια με αυτό που πληκτρολογήσατε.
Παράδειγμα

Σε αυτή την περίπτωση στα αποτελέσματα επιστρέφει όλα τα websites που είναι παρόμοια με το gearbest.com.

5. Αναζητώντας με χρονικό περιορισμό

Μπορείτε να αναζητήσετε περιεχόμενο, συνήθως ειδήσεις, που έχουν δημοσιευτεί την τελευταία ώρα ή τις τελευταίες 24 ώρες ή την τελευταία εβδομάδα κ.ο.κ.
1
1 Πατήστε το κουμπί Εργαλεία.
2
Πατήστε το κουμπί Οποιαδήποτε στιγμή και απο το μενού που αναδύεται επιλέξτε την περίοδο που επιθυμείτε. H αναζήτηση θα επιστρέψει σελίδες με περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε την περίοδο της επιλογής σας.

6. Αναζήτηση σε συγκεκριμένους τύπους αρχείων

Μπορείτε να αναζητήσετε περιεχόμενο μέσα σε συγκεκριμένους τύπους αρχείων όπως pdf και docx χρησιμοποιώντας το filetype:
Παράδειγμα 1

Στην παραπάνω αναζήτηση, επιστρέφει όλα τα αρχεία pdf τα οποία περιέχουν ορισμένες ή όλες τις λέξεις αλγόρυθμος, μηχανών, αναζήτησης.


Παράδειγμα 2

Εδώ επιστρέφει όλα τα αρχεία ppt (Microsoft Power Point) τα οποία περιέχουν την λέξη e-commerce.

7. Ορισμός αγγλικών λέξεων

Χρησιμοποιώντας το define: στο Google Search εμφανίζεται μια καρτέλα με τον ορισμό της αγγλικής λέξης που πληκτρολογήσατε μετά το define:, την προφορά της, καθώς επίσης και μια μετάφραση στα ελληνικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα επιλέξετε απο την λίστα γλωσσών.
Παράδειγμα

8. Μαθηματικά στο Google Search

Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε απλές μαθηματικές πράξεις στο Google Search, μέχρι και σύνθετες συναρτήσεις.
Παράδειγμα 1

Εκτελώντας την παραπάνω αναζήτηση θα εμφανίσει το αποτέλεσμα της πράξης και κάτω απο αυτό μια αριθμομηχανή.


Παράδειγμα 2

Στο παραπάνω παράδειγμα υπολογίζει το 13% από το 86.


Παράδειγμα 3

Το Google Search μπορεί ακόμη να αναπαραστήσει σε γράφημα μια συνάρτηση


Μάθετε περισσότερα για την διαχείριση αριθμομηχανής και τους υπολογισμούς που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το link https://support.google.com/websearch/answer/3284611?hl=el

9. Εντοπισμός trackimg number

Έχετε την δυνατότητα επίσης να εντοπίσετε που βρίσκεται το πακέτο που έχετε παραγγείλει απο κάποιο eshop πληκτρολογώντας απλά το tracking number της παραγγελίας σας στο Google Search.
 

10. Χρήση του Google Search σαν μετατροπέα

Το Google μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε σχεδόν τα πάντα, από μονάδες μέτρησης μέχρι ισοτιμίες νομισμάτων.
Παράδειγμα 1

Στην περίπτωση αυτή μετατρέπει τα δολάρια σε ευρώ.


Παράδειγμα 2

Μπορείτε ακόμη να βρείτε την ισοτιμία ενός συγκεκριμένου νομίσματος σε μια χώρα που δεν γνωρίζετε το νόμισμα της. Το παραπάνω παράδειγμα μετατρέπει τα ευρώ στο νόμισμα της Ινδονησίας.


Παράδειγμα 3



Παράδειγμα 4

Εδώ το Google Search μετατρέπει τα χρόνια σε ημέρες.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Παίζοντας λίγο με τις μετατροπές, ανακάλυψα ότι γράφοντας στα ελληνικά δεν μου έκανε όλες τις μετατροπές. Για παράδειγμα όταν έγραψα 56 δολάρια σε ευρώ μου επέστρεψε κανονικά το αποτέλεσμα. Όταν όμως έγραψα 87 χρόνια σε ημέρες δεν μου έκανε την μετατροπή. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε την αγγλική γλώσσα όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Search για μετατροπές.

11. Αναζήτηση ώρας σε μια πόλη ή χώρα

Έχετε την δυνατότητα να μάθετε τι ώρα είναι σε μια συγκεκριμένη πόλη ή χώρα χρησιμοποιώντας το time in.
Παράδειγμα 1



Παράδειγμα 2

12. Αναζήτηση ώρας ανατολής και δύσης σε μια πόλη ή χώρα

Θέλετε να μάθετε την ώρα που ανατέλλει ή δύει ο ήλιος σε μια πόλη ή χώρα; Χρησιμοποιήστε το sunrise in (για την ανατολή του ήλιου) ή το sunset in (για την δύση του ήλιου).
Παράδειγμα 1



Παράδειγμα 2

13. Αναζήτηση πρόγνωσης του καιρού σε μια πόλη ή χώρα

Θέλετε να μάθετε την ώρα που ανατέλλει ή δύει ο ήλιος σε μια πόλη ή χώρα; Χρησιμοποιήστε το sunrise in (για την ανατολή του ήλιου) ή το sunset in (για την δύση του ήλιου).
Παράδειγμα

14. Αναζητώντας τα κορυφαία αξιοθέατα ή αξιοσημείωτα μέρη μιας πόλης ή χώρας

Αν πληκτρολογήσετε το όνομα μιας πόλης ή χώρας και έπειτα την λέξη attractions, θα εμφανιστεί μια καρτέλα με φωτογραφίες των κορυφαίων σημείων που αξίζει να επισκεφτείτε. Κάτω απο τις φωτογραφίες θα βρείτε το κουμπί Περισσότερες δραστηριότητες. Πατώντας το κουμπί αυτό μεταβαίνετε στην σελίδα με τα λεπτομερή στοιχεία για όλα τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε και τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε.
Παράδειγμα

15. Η ώρα του μεγάλου παιδιού

Χρειάζεστε ένα διάλειμμα απο την δουλειά στον υπολογιστή και θέλετε να χαλαρώσετε παίζοντας; Το Google Search έχει αρκετά απλά παιχνίδια για να περάσετε την ώρα σας ευχάριστα, όπως το Pac-Man, Snake , tic tac toe, Minesweeper , Solitaire. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα απο αυτά και να αρχίσετε να παίζετε.
Παράδειγμα

16. Στρίψτε ένα νόμισμα

Θέλετε να στρίψετε ένα νόμισμα για να πάρετε μία απόφαση; Ναι υπάρχει και αυτό στο Google Search. Απλά πληκτρολογήστε flip a coin και στρίψτε το νόμισμα που εμφανίζεται.
Παράδειγμα

17. Γυρίστε τον τροχό

Στην ίδια λογική με το προηγούμενο, μπορείτε να γυρίσετε έναν τροχό με νούμερα πληκτρολογώντας spinner.
Παράδειγμα

18. Ασκήσεις αναπνοής

Εισπνοή, εκπνοή, εισπνοή, εκπνοή. Πληκτρολογήστε breathing exercise για να εκτελέσετε ενός λεπτού ασκήσεις αναπνοής.
Παράδειγμα
Pin It